Glimpse inside the new Fantauzzo at Howard Smith Wharves

The Fantauzzo has offered a glimpse of its interiors ahead of the $100 million flagship Art Series Hotel’s opening in March.

Situated in a challenging location, both from a design and construction point of view, SJB project director Tristan Wong said integral to the hotel’s design was the idea it did not compromise the heritage buildings along Howard Smith Wharves which would remain clearly distinguishable.

“The Fantauzzo exists as a highly articulated ‘earthy’ building, which seeks to connect itself deeply into the fabric and aesthetic of its setting, taking great reference from the fragmented nature of the cliff, whilst also picking up on the characteristic red, sandy and earthy tones,” Wong said.

“Additional cascading planting softens the façade and also references the thick vegetation that covers most of the cliff. It also provides an engaging outlook for guests and softens the parapet line.”

Inside the hotel, the lobby features a double-height wall of glass that brings the cliff-face inside. Artist Vincent Fantauzzo’s take on photorealism inspired SJB to create a counterpoint, a contrasting backdrop to his work through dark tones and muted finishes that challenge the traditional white gallery space.

When it opens the six-storey hotel will offer four distinct food and beverage outlets as well as a rooftop pool, bar, gym and three conference rooms.